sábado, 17 de diciembre de 2022

Misterbianco - Divendres (16/12/22)

 En aquest jornada de mobilitat, l'última com a tècnia d'aprendre mirant en el lloc de feina, cal destacar el treball que impliquen les activitats preparatòries de l'Erasmus+.

Hem iniciat la jornada amb l'obervació de la gestió d'una classe diversificada en tres nivells. Un primer grup d'alumnat, amb la professora d'anglés, han sintetitzat les lectura relacionades amb continguts Erasmsu.

Paral·lelament, el segon grup ha estat dissenyant i creant la cartelleria (representant la simbologia eTwinning), mentre que el tercer grup, el més nombrós, ha treballat la part expositiva, tant pel que fa a la descripció del programa, com per una iniciativa de la Comissió Europea de Docents per desenvolupar projectes comuns entre països. A més a més, també han treballat la part personal, donant la seus opinió respecte als avantatges que implica per al su aprenentatge.

Hem continuat amb un podcast. Una entrevista realitzada per part de dos alumnes italians als dos professors de l'IES Porçons. Les preguntes que ens han realitzat, han recollit la satisfacció de l'experiència, les transferències de la seua metodologia al nostre institut, i alhora hem compartit les activitats de l'IES Porçons respecte a la sostenibilitat.

Finalment, hem realitzat una avaluació amb la direcció del centre, la coordinadora del projecte Eramus+, i el professorat, evidenciant que ha estat una experiència gratificant i enriquidora, acompanyada per una atenció càlida, entranyable i molt propera.






Misterbianco - Dijous (15/12/22)

 El seguiment de treball ha estat marcat per una observació de dinàmiques de cohesió social i de la importància de la motivació interna, les habilitats cognitives, els hàbits de les tècniques d'estudi per aconseguir la maduresa d'un alumnat conscient, responsable i protagonista del progrés del seu aprenentatge.

L'alumnat ha estat amb una actitud d'escolta activa davant de les orientacions i suggeriments rebuts, per part del professorat italià i les nostres aportacions.






Misterbianco - Dimecres (14/12/22)

 El dia de hui ha estat impregnat per un ambient nadalenc, l'alumnat de primària ens ha preparat unes cançons nadalenques. La participació de tot l'alumnat ha estat possible gràcies al professorat de suport. Hem visibilitzat l'acompanyament a la inclusió amb el llenguats d'interpretació de signes, l'adequació d'instruments musicals i accesibilitat motriu.

L'acabament de les nadales ha continuat amb l'observació del desenvolupament de les activitats CLIL (activitats interdisciplinars) en una classe de ciències, amb dos professors més (l'especialista d'anglés i el professor de reforç). Aquest professor de reforç, està assignat a l'aula per atendre a un alumne NESE amb un suport d'intensitat alta.

Una jornada Erasmus, amb vivències i valors d'acompanyament humà i participatiu. A més d'un tracte interpersonal molt amable i empàtic, base d'una inclusió real i sentida.






Misterbianco - Dimarts (13/12/22)

 La dinàmica de treball del dia, comença per l'observació d'una classe de geografia i història. Una classe on la metodologia passa per una participació de tot l'alumnat i una professora guia on en cadascuna de les intervenció valora i realitza preguntes d'enriquiment.

Continuem amb sessions d'observació diferenciades amb un objectiu comú, un treball a l'aula sobre com s'apliquen els principies universals DUA i s'atenen els distints nivells d'aprenentatge.

Finalitzem la jornada amb una reunió amb l'equip Erasmus. La coordinadora explica la línia cronològica des de l'inici, els distints projectes i ferramentes TIC utilitzades. Tot un extens procés de treball realitzat amb una qualitat d'excel·lencia.



Misterbianco - Dilluns (12/12/22)

 Iniciem el primer dia amb la recepció de la coordinador Erasmus i la directora del centre. Ens informen de l'organització del centre en relació als nivells, detecció de les necessitats educatives i d'un projecte d'innovació terapèutic, la creació de l'aula multisensorial.

La segona part del matí, entrem a les classes d'art i anglés. Observem la gestió d'aula, pedagogia de l'assignatura i l'ús de les TIC.

Finalment visitem les aules singulars de psicomotricitat, multisensorial, el jardí vertical i els patis amb uns murals sobre sostenibilitat.

 



Agrupamento de escolas de Valdevez (Portugal) - Divendres (25/11/22)

 Acabem la nostra experiència Erasmus a Portugal caminant al Centre d'Interpreació de Sistelo, poble que ha rebut el guardó de les 7 meravelles de Portugal i ferm exemple de comunitat sostenible.

Ens acomiadem d'aquesta aventura amb les maletes plenes d'experiències enriquidores relacionades amb la sostenibilitat, la inclusió, l'ús de les noves tecnologies i de l'esperit Erasmus i que de ben segur aplicarem al nostre dia a dia al Porçons!

Sols ens queda agrair al coordinador i equip Erasmus, per la seua acollida i dedicació durant aquesta setmana, que han fet possible que complirem tots i cadascun dels nostres objectius.



Agrupamento de escolas de Valdevez (Portugal) - Dijous (24/11/22)

El matí d'aquest dia ha transcorregut a l'escola rural de Sabadim (Escola Bàsica Manuel Costa Brandao). La nostra sopresa ha començat només entrar a l'escola, amb la rebuda de tot el centre i part de la comunitat educativa qui amb moltíssima amabilitat ens han explicat i fer partíceps del seu projecte: el procés d'elaboració del pà de blat (des del seu cultiu, collita, transformació en farina, i pastar fins instruir-lo al forn). Ens ha sorprès molt gratament la inclusió de les famílies en les activitats del centre i la importància i rellevància de l'escola en la vida de les famílies.

La vesprada s'ha dividit en dos sessions. Hem començat amb una classe de pensament computacions en l'aula del futur (una classe on prima el component informàtic relacionat amb les matemàtiques i tot en un espai innovador). La segona part ha estat dedicada a la inclusió educativa; la reunió amb la orientadora ens ha permés conèixer el funcionament i treball que es realitza amb l'alumnat de diversitat.



Agrupamento de escolas de Valdevez (Portugal) - Dimecres (23/11/22)

El nostre dimecres per terres portugueses ha començat amb una reunió amb el coordinador i la responsable TIC, membres del departament PADDE, encarregats de dissenyar, gestionar i dinamitzar el Pla de desenvolupament digital de les escoles que formen part de l'agrupament. Ens han explicat les plataformes que fan servir amb l'alumnat, professorat i famílies (a nivell intern) i l'actualització de la pàgina web i de la revista digital (a nivell divulgatiu) i les principals activitats i funcions que desenvolupen, com per exemple el recolzament digital als docents i alumnat, formació de famílies, manteniment d'equipament i programes informàtics i l'anàlisi de resultats acadèmics per la realització anual d'un pla de millora.

La segona part del matí hem tingut la possibilitat d'entrevistar-nos amb la representant d'educació de la comissió de protecció de xiquets i jòvens (CPCJ), qui ens ha posat en conèixement dels membres, funcions i els protocols que segueix aquest organisme, encarregat de protegir la figura del menor fins als 18 anys. 

La vesprada ha estat dedicada a la visita al poble de Soajo i a la Porta do Mezio, que és un dels 5 accesos al Parc Nacional de Peneda Geres, considerat per la UNESCO com a reserva mundial de la biosfera. Vos direm que sols per contemplar aquest paratge, ja val la pena viatjar fins ací.




Agrupamento de escolas de Valdevez (Portugal) - Dimarts (22/11/22)

 El nostre dia de hui ha començat amb una reunió amb el coordinador del projecte Ciència Viva: un projecte nacional que persegueix formar l'alumnat i tota la comunitat educativa en matèries d'actuacions sostenibles i ecològiques. Al llarg del curs es programen diferents activitats on participen tant l'alumnat, les famílies, el professorat i qualsevol entitat o ciutadà interessat. Ens han mostrat alguns dels projectes que han dut endavant com per exemple: la creació d'un hort ecològic, un food forest (un sistema sostenible de producció d'aliment basat en la agroforesteria i el cultiu de plantes de baix manteniment), tallers per cultivar fongs, plans de reforestació amb la flora autòctona, o fires on poden vendre els productes obtinguts i així autofinançar-se els futurs projectes.

La jornada ha continuat al centre de primària de Tavora, on la coordinadora de biblioteqeus ens ha explicat els diferents projectes que duen a terme per tal de promocionar i fomentar l'hàbit lector. Hem sigut  partícepts d'una sessió de robòtica, on els alumnes estaven per una activitats qeu es realitza a nivell mundial. Seguidament ens han convidat a veure el treball que realitza l'alumnat del Club Himalaya (dedicat a divulgar el llegat del pare Himalaya al voltant dels conèixements en sostenibilitat, energies renovables o ús de plantes, entre moltes altres).

La nostra jornada ha finalitzat aquesta vesprada amb la reunió amb el coordinador Erasmus, qui ens ha explicat tots els projectes que tenen encetats, a més de tindre l'oportunitat de compartir dubtes i inquietuds.







Agrupamento de escolas de Valdevez (Portugal) - Dilluns (21/11/22)

 El nostre projecte a terres portugueses s'ha iniciat amb moltes expectatives i il·lusions, per tal de conèixer noves realitat educatives i compartir experiències en aquest àmbit. Aquesta activitat de Job shadowing (aprenentatge per observació) tindrà lloc a l'agrupació d'escoles d'Arcos de Valdevez, situada en una zona privilegiada, envoltada de natura i d'una reserva natural.

El dia ha començat amb la visita a una clase de biologia de 4t d'ESO, on hem pogut comprova un bon clima d'aula i participació per part de l'alumnat. Seguidament la directora d'aquests centre ens ha acollit amb una càlida benvinguda que ha completat amb l'explicació del sistema d'agrupament d'escoles, institut i formació professional de centres que estan adscrits. També ens ha mostrat tots els programes, projectes i clubs que l'alumnat participa de manera voluntària per les vesprades, on desenvolupen destreses al voltant de ciència, robòtica, periodisme, llengües, arts, esports, etc.

Per la vesprada ens han rebut en el centre de creativitat Himalaya, un espai dedicat a la figura i llegat d'un dels majors científics visionaris portuguesos del segle XIX, Manuel Antonio Gómez, més conegut com a padre Himalaya i nascut a aquest poble. Aquest centre treballa de forma col·laborativa amb la comunitat educativa com una plataforma de promoció a al ciència i la ecosostenibilitat.

El dia ha finalitzat amb el club de robòtica, un taller on l'alumnat acudeix voluntàriament per tal d'aprendre a dissenyar i programar sistemes. A més a més, participen en el concurs de Lego a nivell nacional i que, per cert, l'any passat guanyaren el primer premi.